HTML

Pannonia 3 keréken

Küldetésünk első két utunk óta nem változott: felfedezni Magyarország számunkra eddig ismeretlen értékeit. Itt élünk, mégis sok mindent nem tudunk a környezetünkben élő emberekről, településekről és tájakról. 2008-ban és 2009-ben az ország határvidékét jártuk körbe, idén a legdélibb ponttól a legészakibb pontba, majd a legkeletibb pontból a legnyugatibb pontba utazunk. Kövess minket egy hónapon át és bemutatjuk neked Magyarországot úgy, ahogy még sosem láttad!

Várjuk tanácsodat, észrevételedet és
meghívásodat a pannonia3kereken@indamail.hu emailre.

Videók

Naptár

március 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Támogatók

T-Mobile

Magyarország Duna TV UBM TOÖSZ

Friss topikok

(19.) 40. nap - 'Nálunk a munka becsület és dicsőség dolga'

2009.06.17. 22:28 p3kprojekt

Csodálatos és megnyugtató reggelre ébredtünk. p3kprojekt: DSC 3026 IJFR 600 Csodálatos az idő és a panoráma, megnyugtató a motorzaj: Pap Gábor szervízigazgatónk gurul be túra-enduróján a parkolóba. Jött diagnosztizálni oldalkocsink kerekének vészes lötyögését. A diagnózis gyors és vészterhes: eltört a laprugókat tartó vascső, kvázi a tengely. A kereket másfél napja már csak a laprugók tartják. Le kell szedni az oldalkocsit, hacsak nem találunk egy hegesztőgépet kezelővel. p3kprojekt: DSC 3028 IJFR 600 Szerencsére ez utóbbi történt: reggeli közben a borhotel segítőkész munkatársa felhívta nekünk a szőlészet hegesztőjét, aki vállalta és sikeresen végre is hajtotta az operációt. Köszönjük a diagnózist és a műtétet is az érintetteknek!

Újabb hasznos segítség a hotel munkatársától: az almásfüzitői timföldgyárba való bejutás kapcsolatrendszerét göngyölítette fel nekünk pár telefonhívással. Ennek segítségével jutottunk be hazánk egykoron egyik legfontosabb üzemének területére. p3kprojekt: DSC 3054 IJFR 600 Hatalmas elhagyott épületek a Dunaparton, törött ablakokkal, gyomosodó falakkal, jobb napokat látott miliőben. A főépület homlokzatán még olvasható a felirat egy korabeli stílusú dombormű mellett: "Nálunk a munka becsület és dicsőség dolga"! p3kprojekt: DSC 3065 IJFR 600 E munka végterméke 330 ezer tonna fehér por volt évente.

Almásfüzitőről irány Süttő, a kőváros. Útközben váratlan de kellemes meglepi: Csaba felesége csatlakozott hozzánk a nap hátralévő részére. Süttőn a híres mészkőüzemben tettünk spontán gyárlátogatást. p3kprojekt: DSC 3091 IJFR 600 Hatalmas, hangos gépek nyúzzák, nyeszetelik és csiszolják a több-tíz tonnás tömböket pár négyzetméteres sima lapokká. Egy drágakő a kulcsa mindennek: a vágószerszámok élében gyémántszemcsék biztosítják, hogy a kő, ha lassan is de megadja magát. p3kprojekt: DSC 3082 IJFR 600

A nap utolsó programja egy újabb gyárlátogatás. Kamocsay Ákos főborász végigvezet minket a neszmélyi borkombináton. p3kprojekt: DSC 3093 IJFR 600 Utána egy kicsit elbeszélgettünk a magyar bor helyzetéről. A végkövetkeztetés egyértelmű, a sikernek itt is egy kulcsa van: az összefogás. Megköszöntük a Hilltop szívélyes vendéglátását, betankoltunk a legjobb borokkal, majd továbbálltunk  www.hilltop.hu

Ma sajnos a stábbuszunk is megadta magát: eltört a kuplungpedál!? Úgy tűnik a gépek már nagyon be akarják fejezni a projektet - elérkezett a judgement day, a gépek lázadása? De Esztergomig elevickélünk vele, ott pedig egy újabb kis orvosi beavatkozás lesz.

Az Esztergomig tartó mintegy 30 kilométeres öröm-motorozás előtt (az immár újra egészséges oldalkocsival), vacsi a Zöld Kakashoz címzett vendéglőben. Kapros zuzaleves kakashere pörkölttel. Hozzá a lipóti háromkilós pékárú maradéka. Ma sem kell minket elringatni! Ez az utolsó esténk így együtt. Kicsit szomorkás, kicsit ünnepélyes a hangulat. Holnap elérünk a szobi révhez, és ezzel (egy időre) lezárul a P3K országjáró túrája. Sajnos... 

 

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://p3k.blog.hu/api/trackback/id/tr541192154

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

yz 2009.06.18. 10:04:52

Ez egy tipográfiai világszenzáció! Ilyet én még életemben nem láttam, hogy egy kőből faragott óriási címfeliratban elválasztás legyen: becsü-let. Zseniális!
süti beállítások módosítása