Tegnap este érkeztünk Beremendre, Magyarország legdélebbi pontjához, mostani túránk kiindulópontjára. A dolog nem ment egyszerűen, az Öreg Hölgy 30 kilométerre Budapesttől egy picit szeszélyeskedett; mint Pap Gábor szervízigazgatónkkal folytatott telefonos konzultációnk után kiderült, a váltóban lévő parafás lamellák égtek le. Uccu egy tréler beszerzése, a motort fölpakoltuk és egy paksi halászlé szünet beiktatásával este kilencre érkeztünk Beremendre. Szerencsénkre beremendi vendéglátóink nemcsak a megfelelő alkatrésszel hanem szükséges szaktudással is rendelkeztek a moci rendberakásához. Ezzel megmentették a túrát és a szerelés közben készült hurkával minket is.
A mai első napot lájtosra terveztük, mintegy bemelegítés gyanánt. Ehhez képest csurig tele lett váratlan (és egyben várva-várt) élményekkel. Reggel kezdetnek tovább élveztük beremendi barátaink vendégszeretetét: először a D-pontnál Gizi néni jóvoltából kakaós kalács és kakaó reggelire.
A kacskaringós Kásádon sokác tájház bemutató a mindentudó János bácsival, vissza Beremendre motoros-kaszkadőr bemutatóra (ki is próbáltuk az egykerekezést, mi inkább maradunk a háromnál), majd Kistapolcán melegvíz forrás és hozzá tartozó park látogatása. A szóbeszéd szerint a labancokat félrevezetendő itt kenték be iszappal egymást a kurucok a Tenkes Kapitányában. Motoros barátainktól búcsút véve, Nagyharsányban a motocross pálya (a mellette lévő focipályán besegítettünk a traktoros fűnyírásba is)után megcsodáltuk a gyönyörű szoborparkot a már bezárt kőbányában a Szársomlyó hegy oldalában.
Palkonyán Gyuri barátainál spontán borbemutatón vettünk részt, majd Kisjakabfalván Somogyi József szürkemarha-farmján karnyújtásnyira kerültünk a csodálatos jószágokhoz. Elannyira, hogy egy kétnapos bocit meg is cumiztattunk: 2 liter tejet porszívózott be egy pille palackból kb. 5 perc alatt.
Közben anyukája is odajött és aggódó tekintettel méregetett minket. A desszertet már ő szolgáltatta borjának.
A farmer ezután bemutatta gyönyörű, múzeumnak is beillő sváb tájházát kocsiszínestül, hintóstul, műlovastól és kóstolót adott szürkemarha-mangalica szalámijából, házi paradicsomából. Este holtfáradtan vissza a Palkonyai vendégházhoz, mai szállásunkra, ahol már sült a szték puliszkával körítve és saját házi borral leöntve. Ennyit a lájtos napról.