HTML

Pannonia 3 keréken

Küldetésünk első két utunk óta nem változott: felfedezni Magyarország számunkra eddig ismeretlen értékeit. Itt élünk, mégis sok mindent nem tudunk a környezetünkben élő emberekről, településekről és tájakról. 2008-ban és 2009-ben az ország határvidékét jártuk körbe, idén a legdélibb ponttól a legészakibb pontba, majd a legkeletibb pontból a legnyugatibb pontba utazunk. Kövess minket egy hónapon át és bemutatjuk neked Magyarországot úgy, ahogy még sosem láttad!

Várjuk tanácsodat, észrevételedet és
meghívásodat a pannonia3kereken@indamail.hu emailre.

Videók

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Támogatók

T-Mobile

Magyarország Duna TV UBM TOÖSZ

Friss topikok

(10.) 31. nap - Vasfüggönyön innen, Pornóapátin túl

2009.06.08. 22:48 p3kprojekt

Körmenden a Batthyány kastélynál a túra során először ütköztünk bele a hírhedt magyar bürokrácia kőkemény tűzfalaiba: a kastély a kincstár birtokában van, az önkormányzat egyes szervei számára csak bérli. Így - több hét szervezés után - végül mégsem tudtuk leforgatni a szép épületet még kivülről sem. Sebaj, irány Kemenestaródfa. A helyiektől megtudtuk hogy merre van a Miród forrás, amelyet azonmód meg is látogattunk. ’Ki e forrás vizét issza, legyen annak lelke tiszta!’… Nosza megkóstoltuk a friss hideg forrásvizet.

p3kprojekt: IMG 4124 IJFR 600 Utána vissza Körmend felé, majd irány Nagykölkeden keresztül Szentpéterfa. Innen egy kis ausztriai kitérővel beporoszkáltunk Pornóapátiba. A határ erre annyira átjárható, hogy mi észre sem vettük. Irány a helyi kocsma, ahol rövid kérdezősködés után már elő is kerítettük az előljárót, akivel körbejártuk a falu nevezetességeit: biomassza-falufűtő, hazánk első templomharangja, malomból átalakított törpe vízerőmű. A pajzán nevű kis község igencsak igyekszik…

 

p3kprojekt: IMG 4164 IJFR 600 Innen egy kellemes úton átmotoroztunk Felsőcsatárra, ahol már várt minket Goják Sándor, a helyi Vasfüggöny Múzeum méltán büszke kitalálója, alapítója, építője, fejlesztője, egyszóval tulajdonosa. Borkóstoló után röpke másfél órás bemutató a hátsókertben kialakított demonstrációs övezetben: szögesdrót, aknazár, lézeres imitált aknamező, magasfigyelő, képek, jelvények, egyéb relikviák. Fantasztikus, aki erre jár, ne hagyja ki. Gyuri ki is próbálta szerencséjét az aknaföldön: harmadik próbálkozásra sikerült élve átjutnia a szögesdrótig…

p3kprojekt: IMG 4198 IJFR 600

A bemutató végére igencsak megéheztünk. Goják úr tanácsára irány a bozsoki Arany patak vendéglő, ahol brutális koleszterinbombákkal (ököruszály-leves, vaslapon sült csülök, aszalt szilvás csirkemell, stb.) sikerült annyira felélednünk, hogy át tudtunk vánszorogni a srévizavé levő vendégházba, a Bozsoki Pihenőbe. A robosztus utcai kapu mögött családias falusi idill: szépen gondozott kert, gyönyörű növények, fából készült hinta, szalonnasütő, fehér puli, napkollektoros házikó. A kertben, békésen pattogó tűz mellett, hihetetlen nyugalomban és csendben az illatos levegőtől ihletetten írjuk a mai naplóbejegyzést, és nézegetjük a Mura mentén készült filmelőzetesünket.

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://p3k.blog.hu/api/trackback/id/tr541172679

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Korcs · http://mztrophy.blog.hu 2009.06.09. 15:00:27

Tökmagolaj (a videón) milyen volt ízre?
süti beállítások módosítása