HTML

Pannonia 3 keréken

Küldetésünk első két utunk óta nem változott: felfedezni Magyarország számunkra eddig ismeretlen értékeit. Itt élünk, mégis sok mindent nem tudunk a környezetünkben élő emberekről, településekről és tájakról. 2008-ban és 2009-ben az ország határvidékét jártuk körbe, idén a legdélibb ponttól a legészakibb pontba, majd a legkeletibb pontból a legnyugatibb pontba utazunk. Kövess minket egy hónapon át és bemutatjuk neked Magyarországot úgy, ahogy még sosem láttad!

Várjuk tanácsodat, észrevételedet és
meghívásodat a pannonia3kereken@indamail.hu emailre.

Videók

Naptár

május 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31

Támogatók

T-Mobile

Magyarország Duna TV UBM TOÖSZ

Friss topikok

19. nap - Révbe értünk

2008.06.19. 22:30 p3kprojekt

Bácsalmás, Kossuth utca 49, Skorutyák János. A helyi kékfestő. www.kekfesto.hu Fantasztikus! A kevés megmaradt kékfestők egyike az országban. A negyedik generáció ebben a házban. A korabeli gépek még működnek és rajtuk készíti Skorutyák úr a szebbnél szebb kék-fehér színű, különböző mintázatú anyagokat.

p3kprojekt: DSC 18670010

 

Szívesen be is mutatta nekünk a kékfestés 8 lépését, sőt, ha előre bejelentettük volna érkezésünket, még kemencében sült finomságokkal - bárány, vegyes-hústál, stb. - is tudott volna szolgálni. A falusi turzmus, a néphagyományok és szép textíliák iránt fogékonyak ne hagyják ki ezt az élményt!!! Skorutyáknéval az oldalkocsiban Gyuri tett is egy kört a városban.

p3kprojekt: DSC 18740014

Katymáron keresztül Bácsborsód következett. A Latinovits ingatlanok: két kastély nem messze egymástól és távolabb egy kápolna. Az egyik kastély üres, a másik öregek otthona. A kápolna romos állapotban van, de így is hátborzongató: belül üres, félrecsúszott fedelű kripta, a kápolna alatt pince. A helyi kocsmában megtudtuk, hogy a legenda szerint földalatti folyosó köti össze a három épületet.

p3kprojekt: DSC 18870024

Garán becsöngettünk szeretve tisztelt teniszedzőnk nagynénjének házába. Teta elmesélte, hogy testvéréről, Páncsics Miklósról (edzőnk, Dusán apjáról), a híres fradis focistáról ezen a héten szombaton fogják elnevezni a falu jelenlegi Vöröshadsereg útját. A környéken egyébként több híres focista is született: Dunai Antal szintén garai, Albert Flórián pedig a közeli Hercegszántó szülötte.

Hercegszántó volt a mi következő állomásunk is. Itt a polgármester, Feigl József volt a házigazdánk. A falu határában túránk egy újabb kiemelkedő meglepetése: a karapancsai vadászkastély - szálló. Felújított barokk külső, főuri angol belső. Külföldi vadászok és királyi látogatók által kedvelt szálláshely, a Gemenc Zrt tulajdonában. Bárki megszállhat és ötcsillagos kényelemben élvezheti a háborítatlan erdei hangulatot.

p3kprojekt: DSC 19020037

Hercegszántón benéztünk még a helyi szivattyúházba is. A nagyecsedi mása, kicsiben. Hatására élhető a környék; különben a mocsár lenne Mohács körül az úr.

Apropó Mohács: Hercegszántóról Homorúdon keresztül elértük túránk első felének, a keleti körnek a végállomását, a Dunát Újmohácsnál. Gyuri az országúton gyorsulási verseny futott Pannoniánkkal ötven méteren: 35-ig Gyuri, utána a moci volt a nyerő.

p3kprojekt: DSC 19470058

A révnél készítettünk néhány képet, majd meghatódva ettünk egy-egy velős pirítóst a helyi kocsmában.

p3kprojekt: DSC 19390055

A vacsi szintén Feigl József és barátja Mátyás jóvoltából: egy valódi dunai halászlé! Összehasonlíthattuk végre a tiszai és a dunai halászlét: egyik jobb mint a másik.

Arra a kérdésünkre, hogy hol van eltemetve a Rolling Stones főhangmérnöke, a választ szívesen megadjuk, ha valakit érdekel és ír nekünk. Annyit elárulhatunk, hogy nem határ melletti településen van...

 

p3kprojekt: P34K0001A mai nappal ország-kerülő túránk első, 1887 kilométer hosszú, 19 napi tartó fele sikeresen befejeződött. Motorunk holnap pihenni tér. Ráfér egy kis regenerálódás: nagyon jól viselkedett az elmúlt három hétben. A túra második része, a nyugati fél-ország, Mohácstól vissza Szobig, nemsokára következik. Ha tetszett a felfedező motorozásunk, gyertek velünk akkor is!!!

A holnapi blogbejegyzésünkből azt is megtudhatjátok, hogyan vélekednek a csapatunk tagjai a túráról, milyen érzésekkel, véleménnyel tértünk haza ezután az életreszóló élmény után.  

3 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://p3k.blog.hu/api/trackback/id/tr4529877

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Bláziusz 2008.06.20. 09:55:25

Szép volt lányok,fiúk.Megható,izgalmas volt a túrátok.Bizonyiték arra,hogy magyar nem lehet a magyar ellensége.Az összefogás hatalmas erő.Meleg viz már folyik a boylerből.......tehát visszavárunk.

Bencsik Anikó 2008.06.20. 11:49:31

Sziasztok! Ma találtam meg egy webes ajánló révén ezt a blogot, utánozhatatlan! Én főleg gyalogosan járom az országot, amikor tehetem, de motorról is csodás lehet! Gratulálok a teljesítményhez, és várom a folytatást! :) Kitartást kívánok hozzá (az öreglánynak is)! :) Puszi, Ani

gilmoregirl 2008.06.20. 13:04:47

éljen, ügyesek vagytok
süti beállítások módosítása