Pálinkás jó reggelt mindenkinek! Itt Szatmár-Beregben így dukál, mi is felvettük a ritmust és az 51 fokos, szigorúan alkoholmentes szilvával indítottunk.
Bőséges reggeli után felberregtünk vissza Tarpára, ahol találkoztunk a Szatmár-Beregi Pálinka Lovagrend alelnökével, Nagy Dániellel.
Megtudtuk hogy miért nem finom az elő- és utópárlat, hogyan kell illatolni és hogy "nem tudom" szilvából készül az igazi tarpai nedű. Koccintás közben megbeszéltük vele az almapálinka és a calvados közti különbséget is.
További információ: Bereg Kincsei Bolt 4931 Tarpa, Kölcsey u.10/a Telefon: 45/488-
Kezdett már igazán melegedni, így gyorsan letűztünk Tivadarra a homokpadra, Danó Sándor polgimesterrel, és a komoly és felelősségteljes riporteri munka után hatalmasat csobbantunk Csabival a Tiszában.
Útjára indítottunk egy P3K-s matricával ellátott palackpostát Szeged felé, 1 hét múlva pont egyszerre fogunk odaérni (logaritmussal számoltuk ki).
Tivadarról keltünk át a tiszai hídon Kisarra. A szomszédos Nagyaron megnéztük a Petőfi fát, az egyik legenda szerint ez az a hely ahol a Tisza című vers ihletődött...
Innen Túristvándiba gurultunk, ahol újabb csoda várt minket: a vízimalom. Magyarország, sőt Közép-európa egyetlen működő, háromkerekű (mint mocink) alulcsapós, fából készült vízimalma. Mindezt a molnár/gondnok Pogány Károlytól tudtuk meg, aki azt is megengedte, hogy elindítsuk és leállítsuk a malomkereket. Fantasztikus élmény!!!
Az egész malom rázkódik, morog, zörög... A Túr a malom környékén tavirózsákkal és tökvirággal tele. Az élményt molnárcseppel -Pogány úr a molnárpult alól kerítette elő- öblítettük le, e jótettet egy P3K pólóval viszonoztuk. Apropó: ha az országban bárhol valakin P3K-s pólót láttok, akkor vagy a csapat tagja, vagy kiemelkedően sokat tett azért hogy sikerrel járjunk. Búcsúzásul a molnár azt is elárulta nekünk hogy hol találjuk Magdi nénit, aki a falu legjobb lekvárját főzi és legfinomabb kemencés lángosát süti. Teszteltük mindkettőt, valóban különleges! Utánvéttel postán is bárkinek küldd a 10 féle (!) házilekvárból; még som és fahéjas-alma is van. Somfa vendégház, Túristvándi, Zrínyi út 39., Ster Zoltánné: 06 20 514 2387.
Irány Szatmárcseke, ahol a polgármester és szervízmesterünk jóbarátja, Sógorka Gábor jóvoltából már készül a kötött tészta leves és a csilis bab. Előtte még a lemenő napban megnéztük a falu komor csónakfás temetőjét. A polgármester, Sarkady Pál elmesélte, hogy a falu körül régen mocsaras, lápos vidék volt, így mindenki csónakkal járt. Halálukban a csónakjukat tették fejfa gyanánt sírjukra. Ez egyszerűsödött csónakfává az idők során.
A levest és a babot a faluban lévő, felújítás előtt álló, kastélyszállónak készülő Kölcsey túristaszállóban (vagy ahogy a helyiek ismerik: a gödör) teraszán terveztük elkölteni. A közelgő vihar azonban lekergetett minket a pincébe. Mázlink van, hogy nem napközben ért el minket!
Reméljük holnapra eláll! Reméld velünk Te is.