HTML

Pannonia 3 keréken

Küldetésünk első két utunk óta nem változott: felfedezni Magyarország számunkra eddig ismeretlen értékeit. Itt élünk, mégis sok mindent nem tudunk a környezetünkben élő emberekről, településekről és tájakról. 2008-ban és 2009-ben az ország határvidékét jártuk körbe, idén a legdélibb ponttól a legészakibb pontba, majd a legkeletibb pontból a legnyugatibb pontba utazunk. Kövess minket egy hónapon át és bemutatjuk neked Magyarországot úgy, ahogy még sosem láttad!

Várjuk tanácsodat, észrevételedet és
meghívásodat a pannonia3kereken@indamail.hu emailre.

Videók

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Támogatók

T-Mobile

Magyarország Duna TV UBM TOÖSZ

Friss topikok

2. nap - Palócleves palócpecsenyével

2008.06.02. 21:29 p3kprojekt

Mivel reggel fél hétkor magunktól felébredtünk, nyolckor már az egész csapat készen állt. Elbúcsúztunk Margótól, szállásadónktól, akitől megtudtuk, hogy kedvenc weboldala: www.jagerpalank.hu . Az első célpont: Drégely vára. A busz előrement, mi motorosok pedig a polgármesteri hivatalba indultunk, ahol Dombai Gábor polgármester (és idegenvezető) már várt minket. Nagyoroszin keresztül, egy kerülő úton vitt fel minket a várrom alá, egy olyan úton, amely nemrég még le volt zárva a nagyközönség elől.  Magyar és orosz laktanyák és lőterek között kanyarog egy az M1-es minőségű erdei út. Innen kábé még egy kilométert kellet gyalogolnunk a várromig. Mire megérkeztünk, a stáb már ott várt minket. Ők a Drégelypalánkról induló, egyértelműbb úton jöttek: kb. öt kilométert erdőben húsz fokos emelkedőn felfelé. Megvolt a reggeli torna..

A várrom egyébként vetekedik Visegráddal, a kilátás pedig páratlan! Az hagyján, hogy Szondi György (+ 2 apródja) addig védte a várat amíg hősi halált nem halt utolsó emberéig, de hogy a török hogy bírt 12 000 emberrel itt feljönni és ostromolni? Beszarás!...

p3kprojekt: DSC 05900001

Lefelé Attila, nyakában egy kamerával ,eltévedt az erdőben a helyi nevezetesség, a sugárkankalin keresése és filmezése közben. Amúgy www.sugarkankalin.hu . Fél órán át üvöltöztünk utána a polgármester úrral együtt az erdőben, de nem került elő. Legyintettünk: na és?, óhatatlan veszteségként leírjuk az egyik operatőrünket. Térerő zéró, vóki-tóki nem volt nála, és különben is: van máááásik!!! ( ...persze nagy örömünkre később előkerült...).

Drégelypalánk és a szomszédos szlovákiai Ipolyhídvég között a régi hid helyett tavaly a leleményes helyiek építettek egy gyaloghidat. A törvények értelmében, "az Ipolyon csak ideiglenes, úszó alkalmatosság formájában megjelenő átkelő volt szerkeszthető"; egy rendes híd építéséhez többrétegű engedély kell. A palánki híd átvágja a gordiuszi csomót: a csuklósan rögzített, kétoldalról benyúló stég között úszik a vizen egy tutaj. Az építtetők két legyet ütöttek egy csapásra: a jogalkotók eszén is túljártak és az Ipolyon tavasszal gyakori magas vízállás esetén sem sodorja el a hidat az ár.

Balassagyarmaton meglátogattuk Szakács László Pannonia múzeumát, ahol 24 darab, eredeti állapotban őrzött, forgalmival és slusszkulccsal rendelkező, különböző korú Pannonia moci és számos kapcsolódó relikvia látható. Megkérdeztük a motorok büszke tulajdonosát, tudja-e mikor gyártották az utolsót? Percre pontosan tudta: 1975. október 24-e, fél tizenkettő!... László egyébként csak ránézett a mi motorunkra és már sorolta is a nem gyári alkatrészeket. A hangjára is úgy figyelt mint egy gyermekorvos a kedvenc betegére, amikor köhög.

Balassagyarmat után átpöfögtünk Ipolyvecén, majd Dejtáron az Andi presszóban betoltunk egy-egy ( alkoholmentes) nagyfröccsöt. Zsuzsi csocsózni is akart, de egy ötvenes sajnos beszorult a gépbe...

Hugyag a németek által lebombázott, mára közlekedési műemléknek nyilvánított híd maradványairól nevezetes, itt csobbantunk is egyet az Ipolyban.
 

 

A félreértések elkerülése végett: a falu urológiai hangzású neve csillagot jelent, hogy milyen nyelven azt nem sikerült kideríteni. Régebben itt haladt át (többek között az említett hídon) a főút Budapestről Kassára. Jót dumáltunk a hugyagi fiatalokkal ( balról-jobbra Loretta, Krisztofer és Heni), közben élveztük a provance-i tájat idéző lila mező látványát és illatát. 

p3kprojekt: DSC 06490001

A nap zárásaként hatalmasat csapattunk Hugyagtól Szécsényig az öreg mocival. Hátulról, szinte vízszintesen sütött a nap, illatos volt a levegő, a Pannónia 70-el csak úgy harapta a kilométereket.

Szécsényen hótfáradtan poroszkáltunk be a Gesztenyéskert nevű étterembe a jól megérdemelt palóclevesért, palócpecsenyéért...

4 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://p3k.blog.hu/api/trackback/id/tr51500214

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ignacz Zoli 2008.06.03. 14:10:33

Sziasztok!

Kb. 7-8 eve dedelgetem ezt az otletet, hogy Pannoniaval vegigmotorozok az orszaghatar menten, de sajnos soha nem jutott otlet szintnel tovabb a dolog.
Mikor megtudtam, mit terveztek, eloszor morcos voltam (leginkabb magamra, hogy miert nem en csinaltam meg... bar en ennel szerenyebb kivitelben gondolkodtam: egy szal motor, plusz sator/halozsak), de aztan rajottem, hogy jo dolog ez, hogy vegre valaki nekivagott ennek az egyebkent kezenfekvo turanak (csoda, hogy eddig meg nem csinalta meg senki), plane igy, hogy dokumentaljatok is.
Lelkesen olvasom a napi beszamolokat, szorakoztato (mint amilyennek egy utileirasnak lenni kell). A feltoltott kepekhez egy-egy soros kepalairasokat el tudnek kepzelni. De egyebkent tenyleg jol alakul a dolog, csak igy tovabb!

Sok sikert!

Zoli

Pec 2008.06.06. 11:23:47

Nagyok vagytok!

Egyébként milyen zene megy a videó alatt?

Lord_co 2009.05.29. 21:25:39

Úgy tudom, a húgy/hugyag régi magyarul jelent csillagot. Az már érdekesebb kérdés, miért kapta a település pont ezt a nevet.

Van a hídról egy jellemző anekdota:

"A híd túloldalán egy csárda állt. A nagy házat még ma is megtalálhatjuk. A hugyagiak egy anekdotát őriznek a híddal és a fogadóval kapcsolatosan: Egy alkalommal tót vásározók mentek hazafele. Egyikük meghalt útközben, s a tetemét egy zsákba tették. A hídnál betértek egy italra, s kint hagyták kocsijukat rajta a zsákkal. Az ott mulató hugyagiak ellopták a tótok szekerén lévő zsákot, mert hasított disznónak nézték. Mikor az egyik tót ellenőrizte a szekeret, nem találta a zsákot. "Megszökött a Pali!" -kiálltott fel társainak. Azóta is kérdezik a hugyagiaktól, akár vonatról is lekiabálva: "Van e még a tótból?" (wiki)
süti beállítások módosítása